Borowik szlachetny

należy do najsmaczniejszych, najbardziej poszukiwanych
i wartościowych grzybów jadalnych. Rośnie w okresie od czerwca do listopada. Często mylony jest z goryczakiem żółciowym.

Podgrzybek brunatny

dość trwały i ceniony na równi z borowikiem szlachetnym,
z którym często bywa mylony. Występuje w lasach borowych
i mieszanych w okresie od czerwca do października.

Podgrzybek złotawy

grzyb jadalny o średniej jakości, szybko i intensywnie atakowany przez owady i pleśnie. Często mylony z podgrzybkiem obciętozarodnikowym. Występuje głównie pod dębami w okresie od czerwca do września.

Podgrzybek zajączek

grzyb jadalny, nie nadaje się na suszenie z powodu miękkości kapelusza. Często bywa mylony z podgrzybkiem złotawym. Występuje w różnego rodzaju lasach w okresie od lipca do października.

Maślak zwyczajny

chętnie zbierany ze względu na wysoką wartość odżywczą
i smakową, często wykorzystywane do marynowania.
Często bywa mylony z maślakiem ziarnistym. Występuje zwłaszcza w lasach sosnowych w okresie od maja do września.

Maślak ziarnisty

grzyb jadalny, bardzo smaczny i chętnie zbierany. Starsze osobniki mogą być ciężkostrawne i powodować biegunkę. Lubi gleby piaszczyste o odczynie zasadowym. Występuje w większości
w lasach sosnowych w okresie od maja do września.

Maślak żółty

grzyb jadalny i bardzo smaczny, jednak mało popularny z uwagi na trudności w czyszczeniu. Występuje wyłącznie pod modrzewiami, z którymi tworzy mikoryzę w okresie od czerwca do października.

Koźlarz czerwony

grzyb jadalny, wartościowy i chętnie zbierany. Często jest mylony z koźlarzem pomarańczowożółtym. Występuje w lasach mieszanych w sąsiedztwie osiki lub topoli w okresie od lipca do września.

Koźlarz babka

grzyb jadalny, chętnie zbierany i spożywany. Najsmaczniejsze są młode owocniki i kapelusze. Grzyb pospolity, występujący
w lasach mieszanych w sąsiedztwie brzozy, z która tworzy mikoryzę. Owocuje od lipca do października.

Muchomor czerwony

grzyb trujący i dość znany. Objawy zatrucia występują dość szybko (po 0,5-2 godz.). Zawiera substancje toksyczne porażające układ nerwowy. Rosną w lasach iglastych i liściastych
w towarzystwie brzóz i świerków od czerwca do września.

Muchomor jadowity

grzyb śmiertelnie trujący, nie można przeprowadzać na nim próby smakowej. Mylony jest często z pieczarkami, objawy zatrucia występują po 8-12 godz. od spożycia i wpływa niszcząco na wątrobę i nerki. Występuje na glebach wilgotnych i kwaśnych od lipca do września.

Muchomor zielonawy

grzyb śmiertelnie trujący. Często bywa mylony z gołąbkami oraz gąską zieloną. Powoduje uszkodzenia nerek i wątroby, a objawy zatrucia występują po ok. 8-12 godz. Występuje w sąsiedztwie dębów i buków w okresie od lipca do listopada.

Krowiak aksamitny

grzyb trujący o smaku gorzkim i lekko szczypiącym.
Występuje w lasach iglastych i mieszanych na pniach i korzeniach drzew, głównie świerków i sosen. Owocuje w okresie od sierpnia do października.